KIYOH NL

Gas bbq vs. kolen bbq; de voor- en nadelen

Vrijheid! Dat gevoel overheerst wanneer we buiten barbecueën. Het gevoel van vrijheid wordt alleen maar meer met de extra mogelijkheden van een gas bbq in plaats van een standaard kolen bbq. Wat zijn die voordelen en waarom zou je overstappen?

Kies een lekker plekkie uit

Het grootste voordeel van een barbecue is misschien wel de flexibiliteit. Het uitkiezen van het leukste plekje om vervolgens alles uit te stallen en te vlammen waar je maar wilt. Toch zijn er bepaalde plekken waar barbecueën niet toegestaan is. Althans, vooral als we het hebben over een standaard kolen bbq. Dat kan flink vervelend zijn wanneer je net gepland had om met al je vrienden in dat ene park te chillen en plots blijkt dat het daar helemaal niet toegestaan is. Er zijn veel campings maar ook parken waar een barbecue met kolen strikt verboden is. Gelukkig kun je op veel van die plekken wél met je gas bbq terecht.

Meer ruimte voor snacks

En ook het meeneemgemak is een groot voordeel. Over het algemeen heb je bij barbecueën je handen letterlijk en figuurlijk vol aan de ingrediënten, tangen en rondvliegend stokbrood. Niet fijn dus om ook nog eens te moeten slepen met een zak kolen of aanmaakblokjes. Maak het jezelf niet te moeilijk zeggen we dan. Ideaal dus als jouw barbecue de vorm en grootte heeft van een klein koffertje 😉.

de nomadiQ BBQ wordt opgengeklapt

5, 4, 3, 2, 1, start!

Terwijl je aan het eind van een barbecuesessie vaak tot de nok toe vol zit, ben je in het begin vaak niet te houden. Voordat een kolen bbq op temperatuur is, zit jij je al vol te eten met het voorgesneden stokbrood. Met een gas bbq kan het smullen nét iets eerder van start gaan. Binnen vijf minuten om precies te zijn. Daar worden jij en jouw maag een stuk blijer van.

Je sociale status gaat niet in vlammen op

Terwijl jij geniet van jouw barbecue, is dat niet het geval bij de buren. Iedereen die weleens in het openbaar barbecuet heeft, herkent het wel: die ene park-buurman die net in de verkeerde wind zit en je de hele tijd boos aankijkt. Of die buurvrouw die overdreven kucht als hint naar de stankoverlast. Kortom, een kolen bbq gaat hoe dan ook hand in hand met een wolk rook. Ondanks dat je zou kunnen stellen dat dit bij een barbecue hoort, is het misschien toch fijner om een iets subtielere barbecue op zak te hebben. Doordat een gas bbq op gas werkt heeft het maar een kleine vlam nodig en is hij vrijwel reukloos. Daarmee maak je waarschijnlijk meer vrienden…

nomadiQ BBQ zonder rookwalmen

Goede smaak hebben

Die bovenstaande rookwalm ruil je ook gelijk in voor meer smaakbehoud van je eten. Zoals je je kunt voorstellen geeft een kolen bbq meer een rokerige barbecuesmaak door de verbranding van de kolen. Bij een gas bbq proef je veel meer de smaak van je burger, groenten en andere ingrediënten. Dus ook van dat ene culinaire hoogstandje komt beter uit de verf. Daarnaast kun je met een gas bbq veel verfijnder te werk de regelbarestanden. Waar bij een kolen bbq alles op een grote vlam moet, kun je je gas bbq perfect aanpassen per ingrediënt. Zo zorg je ervoor dat je groentenspies niet verkoold eraf komt, terwijl je burger juist wel goed doorbakken is.

Opruimdienst

Barbecueën gaat naast gezelligheid, helaas ook gepaard met opruimen. Waar laat je je afval? En die nog gloeiende as? En hoe krijg je dat rooster in vredesnaam weer schoon? Met een gas bbq neem je gemakkelijk alleen je gasflesje en bbq mee terug. Bij de schoonmaak gaat de nomadiQ een stapje verder. Als je je buikje rond gegeten hebt, klap je hem gewoon dicht. Bij thuiskomst steek je de roosters in de afwasmachine, of je haalt er even een afwasdoekje overheen. De antiaanbaklaag zorgt ervoor dat je achteraf niet nog eens een hele maaltijd in je gootsteen hebt liggen. Wel zo fijn om je zomerse dag mee af te sluiten.

Conclusie: er zijn veel verschillen tussen een kolen bbq of een gas bbq. Wil je vooral de rookgeur aan je eten behouden, dan kun je het bij een kolen bbq houden. Wil je wel eens wat meer opties en een stukje gemak? Dan is een gas bbq wat voor jou. Overtuigd? Probeer dan onze eigen nomadiQ BBQ.